Oprichting
Op 15 februari 1949 werd in Kootwijk bij Apeldoorn door enkele enthousiaste jagers een jachtschietvereniging opgericht met als domicilie het fraaie landgoed Berkenhorst. Er werd echter nooit één schot gelost, want op de dag van de opening werd de schietbaan direct al weer gesloten. Na een felle strijd tussen diverse gemeenten op de Veluwe kwam Berkenhorst uiteindelijk nog datzelfde jaar in Elspeet terecht.

Bouwvergunning
Er was toch zo goed met de Gemeente Kootwijk overlegd, aan welke eisen en voorwaarden men moest voldoen om een schietbaan op Berkenhorst te bouwen. De ambtenaren waren zelfs behulpzaam bij de te volgen procedures. De moderne schietbaan met lopend hert voldeed dan ook aan alle eisen en werd zelfs in de media aangeprezen als Olympisch onderdeel, dus niets stond het succes van Berkenhorst in de weg, op een klein detail na: ….. er was geen bouwvergunning aangevraagd! Toen Berkenhorst naar een andere locatie moest uitkijken boden diverse gemeenten mogelijkheden aan, want zij wilden allemaal wel zo’n publiekstrekker binnen de gemeentegrenzen hebben. De keuze viel uiteindelijk op de voormalige Koninklijke inschietbaan in Elspeet.

Het lopend hert
Tot aan 1953 is er verder vrij weinig bekend van de organisatie van Berkenhorst, behalve dan dat er incidenteel wat wedstrijden gehouden werden tussen de kernleden en de temporair leden. Hierbij werd het lopend hert op een rail regelmatig gebruikt. Deze installatie had een lengte ca. 60 meter en moest door vier man bediend worden. Twee mannen gaven het hert dan een duw, maar vaak kwam het hert niet aan de overkant, waardoor de twee mannen hem weer terug moesten halen voor een herstart. Al met al niet zo’n veilige situatie, die gelukkig nooit ongelukken heeft gekend. Later werd deze installatie door een elektrisch aangedreven opstelling vervangen.

1e Grofwilddag 
In 1966 werd onder grote belangstelling de eerste grofwilddag gehouden met een wedstrijd over verschillende staande en bewegende doelen, zoals de staande reebok, de staande overloper en de lopende keiler. Hierbij werd ook voor de eerste keer het onder jagers zeer begeerde grofwild brevet uitgereikt.

Exclusief 
De oprichters van het eerste uur noemden zich kernleden. Zij hadden Berkenhorst financieel op de been gebracht en maakten er de eerste jaren ook volledig de dienst uit. Wie wilde schieten kon zich aanmelden als “temporair” lid en elk kernlid mocht jaarlijks niet meer dan 4 “temporair” leden aanmelden. Hierdoor bleef Berkenhorst lange tijd redelijk exclusief, ondanks de best wel betaalbare contributie van Fl 25,00 per jaar. Een introducé kostte toen Fl 2,50.

Rien Poortvliet † 07-08-1932 – 15-09-1995
Berkenhorst groeide gestaag door en in 1974 werd uitbundig het 25 jarig jubileum gevierd. Ter gelegenheid van dit jubileum ontwierp Rien Poortvliet het bekende Berkenhorst logo, dat u op alle correspondentie tegenkomt. (Ook linksboven op de webpagina)